Kudüs Sendromu Nedir?
İsrail’in başkenti olan Kudüs veya Yeruşalim; yılda 2 milyondan fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO Dünya Mirasları arasında yer almasının yanı sıra 3 Semavi dine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kudüs; Yahudilik, Hristiyanlık için önemli olmakla birlikte İslamiyet için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden yılda pek çok turist Kudüs’ü görmek, hacı olmak için burayı ziyaret eder. Kudüs’ü ziyaret eden turistlerin %2’lik bir kısmı psikolojik sanrılar içine girebilmektedir. Bu duruma dinsel psikoz da denmektedir. Kudüs’ü ziyaret eden turistler belli bir vakit geçirdikten sonra dinsel olarak ciddi buhranlar yaşayabilmektedir. Bu psikolojik sendromu yaşayan kişiler herhangi bir dine mensup olabilir. Ayrıca hiçbir dini inanca mensup olmayan kişilerde de bu durum görülebilmektedir.
Kudüs Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kudüs Sendromu yaşayan kişilerde öncelikle dini bir bunalım baş göstermektedir. Sonrasında kişi dini halüsinasyonlar görmeye başlar. Sendromu yaşayan kişilerde ciddi derecede kendini arındırma isteği bulunur. Sürekli yıkanma, saç, sakal, tırnak kesme gibi belirtilerin yanı sıra kişi beyaz dışında herhangi bir renk giymeyi reddeder hale gelir. Bu durumu hafif atlatanların yanı sıra gittikçe ağırlaşarak kliniğe yatırılan kişiler de bulunmaktadır.
Kudüs Sendromu Görülen Kişiler Nasıl Tepki Verir?
Kudüs Sendromu 3 şekilde görülmektedir. Bu sendroma tutulan kişilerin bir kısmı dinsel olarak tamamen arındıklarını ve aydınlıklarını düşünürler. Beyazlar içinde sokak ortasında insanlara vaazlar verirler. Bir diğer grupta yer alan kişiler ise kendileri kutsal kişiler zannedebilirler. 3. Grup bu sendromu en ağır atlatanlar olarak görülmektedir. Bu kişiler kendilerini peygamberlerden biri olarak ilan edebilir. Kimi İsa Peygamber olduğuna inanır, kimi Musa Peygamber...
Kudüs Dinler İçin Neden Önemlidir?
Kudüs 2 Semavi din için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Eski zamanlarda Kudüs’e sahip olmak isteyenler arasında büyük savaşlar çıkmış ve tarihte pek çok insan bu savaşlarda hayatını kaybetmiştir. Hristiyanlar Kudüs’e gelerek burada hac yaparlar. Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın Kudüs’e ineceğine inanılırken Musevilikte ise Mesih’in Kudüs’e geleceğine inanılmaktadır. İslamiyet için Kudüs; Hz. Muhammed’in ilk Miraç’a çıktığı yer olması bakımından oldukça önemlidir. Ancak İslamiyet’e göre Hz. İsa Kudüs’e değil Şam’a inecektir. Kutsal kitaplarda Kudüs’ten bahseden pek çok kısım bulunmaktadır. Kudüs Sendromunu veya Kudüs’ün kutsallığını anlatan filmlerin sayısı da oldukça fazladır.
Kudüs Sendromunun Tedavisi Nedir?
Kudüs Sendromu ilk olarak psikolog Heinz Herman tarafından keşfedilmiştir. Bu hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Sendroma yakalan insanların büyük bir kısmı şehri terk ettikten sonra 7 ile 10 gün arasında eski sağlığına tamamen kavuşmaktadır. Ağır atlatan kişiler ise kısa bir süre klinikte tedavi görmekte ve iyileşmektedir. Genel olarak Kudüs Sendromu kalıcı olan ve şehri terk etmesine rağmen iyileşmeyen bir kişi görülmemiştir.