SULARIN HAKİMİ KORSANLAR

Korsanlık kavramı pek çok filme ve hikayeye konu olmuştur. Tarihte yaşamış ve adını duyurmuş korsanlar hakkında pek çok efsane vardır. Peki nedir bu Korsanlık, gelin birlikte inceleyelim!

SULARIN HAKİMİ KORSANLAR

Korsanlık kavramı M.Ö. 3. Yüzyıla ve hatta daha öncesine kadar dayanmaktadır. Tarihte haydut olarak bilinen Korsanlar; gemileri yağmalayarak, insanları acımasızca öldürmeleri ile nam salmıştır. Tarihin süre gelen hikayelerinde Korsanlar ile ilgili pek çok efsane ve bilgi ortaya atılmıştır. Günümüzde Korsanlık hala devam etmektedir. Yılda yaklaşık 16 milyar dolar değerinde kayıplar korsanlar yüzünden yaşanmaktadır. Pasifik ve Hint Okyanusu Korsanlığın hala devam ettiği yerlerdir. Korsanlar geçimleri gemileri yağmalayarak sağlamaktadır.

Tarihte ilk kayda geçen korsan gemi kaptanı William Kidd adında bir adamdır. Aslında amacı yağmacı korsanları öldürmek olsa da William bir korsan gemisi tarafından zorla kaptan seçilmiş ve Korsanlıkta üstün başarılar elde etmiştir. Hatta şahsına ait “Macera Kasırgası” adlı bir gemisi bile vardır. Korsanlarla ilgili doğru bilinen pek çok yanlış vardır. Bunlardan birisi korsan filmlerinde sıkça gördüğümüz siyah göz bantıdır. Bu bant kişiye oldukça korkutucu bir görüntü karsa da korsanlar göz bantını kamara ve güverte arasında sık gidip geldikleri için gözleri ışığa ve karanlığa çabuk alışsın diye takarlardı. Korsanlarla bir bütün haline gelen tahta bacak, kanca kol ise o dönemde kayıp uzuvlar yerine bu tarz bir çözüm bulunması ile alakalıydı. Tahta bacaklı veya kanca kollu korsan tarihte oldukça nadirdir. Filmlerde gördüğümüz omuzlarında rengarenk papağanlı Korsan gemi kaptanları da tamamen bir uydurmadan ibaret! Korsanlar papağanlarla yakın dost değildi. Papağanları eğitmek istediler fakat başarılı olan korsan sayısı oldukça azdır. Korsanlar sadece denizlerde veya okyanuslarda değil, karada da oldukça aktiflerdir. Kıyıya yakın kaleleri fethetmeleri ile bilinirler.

Korsanlar kendi içlerinde her şeyi belli bir düzen ve demokrasi içinde yapmaları ile bilinirler. Örneğin ganimetin bölünmesi, kaptan seçilmesi, hangi gemilerin yağmalanacağı gibi kararlar ortak verilirdi. Gemide meydana gelen huzursuzluklar cezasız kalmazdı. Örneğin bir korsan başka bir korsanın bir lokma ekmeğini dahi çalsa kulakları ve burnu kesilerek bir adada ölüme mahkum edilirdi. Korsan yiyecekleri genellikle kurutulmuş et, balık ve peksimet denilen sert ekmeklerden oluşurdu. Gemide en önemli şey içkiydi. Çoğu kaptan gemide Rom olmaması sebebi ile öldürülürdü. Rom olmaması kaptanın bir suçu olarak görülürdü.

Korsan gemilerinde kadınlarda oldukça popülerdi. Kadın korsanlar arasında acımasızlığı ile nam salanlar da vardı. Mary Read, Anne Bonny, Maria Lindsey gibi tarihe adını kazımayı başaran kadın korsanlardan bazılarıdır. Korsanların ilk zamanlarda dini yoktu. Ancak sonradan Hristiyanlığı ve Müslümanlığı benimseyerek bir dine mensup yaşamışlardır. Devletlerin kendi bünyesinde çalışan korsanları da vardı. Osmanlı zamanında bilinen en ünlü Müslüman korsanlar Oruç Reis, Barbaros Hayrettin Paşa ve Kılıç Ali Paşa’dır. Barbaros Hayrettin Paşa Cezayir’i yönetmiştir.

Tarihte bilinen en acımasız ve öfkeli korsan Kara Sakal lakabı ile nam salmıştır. Korsanların idam şekilleri filmlerdekinin aksine oldukça farklıdır. Filmlerde kolları ve bacakları arkadan bağlı bir şekilde tahta üzerinde yürütülerek denize atılması tamamen kurgusaldır. Bu korsanlar için oldukça merhametli bir idam şeklidir. Korsanlar idama mahkum edilen kişiyi ipe bağlayarak geminin altından geçmeye zorlardı. Bu kişinin hayatta kalma ihtimali yok denecek kadar azdı. Geminin altına yapışan deniz canlıları kişinin vücudunda ciddi yaralar açardı ve kan kokusu genellikle köpek balıklarını kişinin üzerine çekerdi. Hareket eden geminin altından ilerleyerek yüzeye çıkmaya çalışan kişi genellikle boğularak ölürdü.